Ibland hör man ibland talas om begreppet ”det smarta hemmet”. Vad innebär det? I den här artikeln går vi genom några av de saker man kan göra i sitt hem för att göra det ”smartare”. Mycket handlar om att använda modern teknik för att förenkla livet i hemmet och göra livet lite enklare för de som bor där med hjälp av tjänster och produkter. Teknik ska hjälpa oss människor, inte göra våra liv mer komplexa än vad de redan är. Nedan listar vi några exempel på saker du kan göra för att bygga upp ett ”smart hem”
Siri, Google Assistant, Alexa är alla sk assistenter som du kan nyttja för att få hjälp med en del enklare (och ibland mer komplexa) saker i hemmet. Sätta ett alarm, stänga av lampor, spela musik, läsa upp nyheter osv. Alla dessa assistenter finns även paketerade som smarta högtalare. Tanken med en smart högtalare är att du ska kunna ge den kommandon och att den ska svara på dessa. Egentligen är en smart högtalare bara en talstyrd dator som förstår hyfsat bra vad du säger och som agerar på det du säger. Många undrar om dessa högtalare hör allt man säger i hemmet? Enligt tillverkarna så gör de inte det, och de sparar bara det som du specifikt säger till dem. För att en smart högtalare ska börja lyssna måste du aktivera den med ett kommando. ”Hej Siri”, ”Hej Google”, ”Alexa” exempelvis, det som kommer efter det tolkar den som ett kommando. Högtalare och smarta assistenter brukar göra ett ljud när de ”slutar lyssna”.
Ett av de mest populära varumärkena inom smarta hem är Philips Hue, Hue är en serie med så kallade smart belysning. Även IKEA har en serie med smart belysning.IKEA:s serie heter Trådlös. Både Hue och Trådlös har enskilda lampor, enfärgade och lampor med miljontals olika möjliga färger på belysningen. Gemensamt för dessa serier är att de är styrbara via en app eller assistenter som Google Assistant, Siri och Alexa. Du kan programmera belysningen att tända när du kommer hem, släckas när du säger ”god natt” eller skapa en bra belysning när du ska titta på film hemma. Att slippa gå runt och tända och släcka lampor beroende på tid och vad du ska göra kan vara ett skönt sätt att spara tid och slippa frustration.
Ju mer smarta saker du har i hemmet, desto mer har du att vinna på att automatisera hemmet. Använder ni iOS och Apples datorer finns det något som heter Homekit, ett samlingsnamn för tjänster som hjälper dig att automatisera hemmet via din iPhone eller iPad. Du kan använda en Apple TV för själva hub:en (central) för din automatisering. Det finns många andra alternativ om man inte vill investera i Apple-prylar som fungerar för att automatisera hemmet. En populär lösning är HomeAssistant som är väldigt flexibel men som kanske mer är anpassad för den som gillar att pyssla med teknik och trixa lite för att få saker att fungera. Gemensamt för HomeKit och HomeAssistant (och andra liknande) lösningar är att de kan hantera ett stort antal olika typer av smarta produkter. Genom att kombinera detta kan du skapa avancerad automatisering av ditt hem.
En annan sak som många har i sina hem är larm. Idag kan du ha smarta larm, larm som berättar om något händer när du inte är hemma, du kan få en notis i mobilen om en dörr öppnas eller dylikt när du inte tänker dig att det borde öppnas någon dörr. Du kan även installera smart övervakning som filmar och tar kort när exempelvis någon rör sig i ett rum eller område av din bostad. Att tänka på är att det inte säkert är helt lagligt att ha en kamera för övervakning som riktar sig utåt och kan få med saker som sker utanför dina ägor, då kan du behöva tillstånd och visa för folk att du har kameraövervakning i form av skyltar. En sak som blir allt vanligare är smarta lås, lås med kameror som kan låsas upp från annan plats, exempelvis om du vill släppa in en hantverkare eller någon som ska leverera något till dig när du inte är hemma. Fördelen med detta är bland annat att du inte behöver ha nycklar utspridda och ha koll på.
Många villaägare med gräsmatta har nog sneglat på, eller redan köpt, en robotgräsklippare. En robotgräsklippare gör inte bara jobbet åt dig, den gör det bättre än dig. Andra former av robotar som kan hjälpa i hemmet är dammsugare som kan dammsuga kontinuerligt på givna ytor och hålla grundstädat i hemmet. Idag (sommaren 2019) kostar en bra robotgräsklippare mellan 10 000 och 25 000 kr. En bra robotdammsugare kostar mellan 3 000 och 8 000 kr. Du kan läsa mer om robotdammsugare och robotgräsklippare på Prisjakt.
Allt fler avnjuter film hemma. Det har blivit enklare att konsumera film, dels genom streamingtjänster man prenumererar på som Netflix, Viaplay eller C More, dels via att det blivit enklare att köpa och hyra film på tjänster som iTunes, Google Play och hos operatörer som Telia och Com Hem. För att upplevelsen ska bli så bra som möjligt väljer många att köpa en stor TV, men fler och fler inser också att ljudet är en stor del av själva filmupplevelsen. En egen hemmabio är något som ökar njutningen av TV-serier, film och TV-spel hemma. Det finns enklare lösningar som soundbars med subwoofer, eller mer kompetenta (och dyrare) lösningar med en stor uppsättning högtalare. Det är många parametrar att ta hänsyn till:
Hur du än väljer att bygga upp din hemmabio är det vettigt att fundera över dessa frågor. Du kanske redan har delar som passar för att bygga en grund. En sak är säker, genom att uppgradera din hemmabio kommer det bli en bättre upplevelse ljud- och bildmässigt att avnjuta film, tv och tv-spel hemma när du gjort det.
Som du har läst ovan finns det många möjligheter med det smarta hemmet. I stort handlar det om att förenkla livet hemma, inte att göra det mer komplicerat. Även om teknik ibland kan vara komplex att ta till sig, finns det idag många olika lösningar som faktiskt är lätta att komma igång med och som gör det enkelt att snabbt börja bygga upp ett smartare hem.